aureliangalice.ro

noiembrie22

4 Comentarii

Pe motivul tensiunilor aparute intre Europa si a crizelor in relatiile Principatelor Unite cu Imperiul Otoman, regele Carol isi apleaca urechea unor studii care subliniaza nevoia fortificarii tarii si numeste o comisie prezidata de generalul Gh.Manu care sa puna pe hartie proiectul de fortificare al tarii.
Neavand experienta in domeniu, initial se apeleaza la ofiteri germani din Marele Stat major prusian insa, in conditiile agravarii crizei diplomatice, Carol apeleaza la un specialist din Belgia, o tara neutra, Henri Alexis Brialmont.
Pe la inceputul verii din 1884, Brialmont finalizeaza planul fortificatiilor.

Scari catre nivelul superior - Bateria 14-15
El organizeaza linia de centura a Bucurestiului cu o serie de 18 forturi si 18 baterii intermediare (sau Bastioane).
Harta Baterii intermediare Forturile si Bateriile vazute cu Google Maps
Constructia acestora dureaza aproximativ 20 de ani insa nu apuca sa fie testate in vre-un razboi datorita inovatiilor militare aduse de armata germana la inceputul secolului 20, ele fiind dezarmate odata cu intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial.
In ziua de azi mai exista 17 forturi si 13 baterii, intermediare din cele 36 de constructii, restul fiind distruse din cauza unor explozii accidentale ale depozitelor de munitii.
Din cele ramase, majoritatea forturilor sunt acaparate de unitati militare care le folosesc pe post de depozite cu mici exceptii cum ar fi Fortul Jilava (care stiti ce este acum).
Sursa informatii Wikipedia.
Bateriile intermediare au ajuns prada doritorilor de caramida sau de depozitare muraturi iar unele din ele gazduiesc linistite boschetari, caini sau mici parauri.
Acestea pot fi observate cu rabdare pe Google Maps sau Wikimapia.
Este trist ca cei in masura sa profite de pe urma acestor constructii masive nu stiu ce inseamna sa creezi un circuit turistic, ei prefera sa deseneze picioruse verzi pe trotuare prin oras si sa extinda Bucuresti-ul pana la Dunare, ca sa facem port.
Pentru a le vizita, sfatul meu este sa aveti la voi o sursa de lumina artificiala (lanterna, lampa pe cap), cizme inalte si putin curaj.
Din ce am cautat pe internet, am gasit planurile unor tipuri de baterii intermediare (din pacate nu cunosc sursa originala a acestora) care le puteti vedea mai jos, ca sa va faceti o impresie despre configuratia lor.

Plan Baterie Intermediara plan inferior Plan baterie intermediara - etaj superior

Mai jos puteti urmari imagini din cateva dintre bateriile intermediare care inconjoara Bucurestiul.

Bateria 14-15

Bateria intermediara 14-15 Deasupra bateriei 14-15 Iesire catre nivelul superior al bateriei 14-15 Pasaj subteran Bateria 14-15 Nivel superior in Bateria 14-15 Coridoare de legatura - Bateria 14-15 Scari catre nivelul superior - Bateria 14-15 Hol ce uneste camere in Bateria 14-15 Spre nivelul inferior - Bateria 14-15

Bateria 3-4

Iesire superioara - Bateria 3-4 Intrare principala - Bateria 3-4 Bateria 3-4 Vedere superioara - Bateria 3-4 Locas turela - Bateria 3-4

Bateria 4-5

Bateria 4-5 Vedere laterala a Bateriei 4-5 Vedere laterala Bateria 4-5 Camera in Bateria 4-5 Etaj superior - Bateria 4-5 Hol principal Bateria 4-5 Hol principal Bateria 4-5 Camera Bateria 4-5

Daca ti-au placut fotografiile, trimite mai departe.

4 comentarii

 • Trackback by polimedia.us/fain/ — 7 decembrie 2010 @ 22:46

  Centura de fortificatii militare a Bucurestiului – aureliangalice-ro…

  “regele Carol isi apleaca urechea unor studii care subliniaza nevoia fortificarii tarii si numeste o comisie prezidata de generalul Gh.Manu care sa puna pe hartie proiectul de fortificare al tarii.”…

 • Comentariu by phenn0 — 7 decembrie 2011 @ 00:56

  Acele planuri de deasupra cetatii 14-15 ii apartin si iti garantez k sunt identice cu “cetatea” cum ii spunem noi ….. eu locuiesc in Magurele orasul in apropierea careia se afla aceasta baterie “14-15″…. si am cercetat cat am putut din cetate…asta insemnand kam unde a fost posibila patrunderea. Nu este chear asa de mare dar este un loc foarte infricosator ce a fost folosi ca depozit de deseuri radioactive, insa acestea au fost indepartate “in totalitate” cam in anii 2000-2001 din cate am inteles…. ce va pot spune este ca am vazut cam fiecare camera din cele prezentate pe planurile celor 2 etaje circulabile. Din auzite pot spune ca aceasta cetate mai are continuari ce unesc toate cetatile prin 1 sau mai multe tunele, acestea fiind inundate si zidite. Acum daca urmaresc cele auzite cik ar fi bantuita dar sincer am intrat in ea si nu sa intamplat absolut nimic straniu…dar am intrat doar pe timpul zilei….. am avut si tentativa de a intra pe la ora 23:30….00:00 dar nu am reusit sa ne apropiem prea mult de intrarea principala a bateriei…. se auzeau zgomote puternice sub forma unor bubuituri si sincer nu am avut curajul la acea ora dar pe timp de zi nu am observat nimic.Un alt zvon ar fi acela ca pe acolo mai umblau persoane ce au scapat de la spitalul de nebuni sau boschetari. Ce pot spune despre aceasta baterie este ca a fost folosit ca si depozit de armament sau ceva de genul…si sau gasit si cateva gloante si incarcatoare foarte vechi dar au fost aruncate pe gaurile din cetate ce nu stim unde duc de frica radiatiilor ce puteau ramane pe acele obiecte. Eu recomand acest tur al bateriei 14-15 pe timp de zi, dar cu o sursa de lumina… lanterna puternica, cizme si haine de murdarit, deoarece acolo totul este ud si mocirlos dar merita!!!

 • Comentariu by Cristina — 19 noiembrie 2013 @ 21:35

  Am si eu o intrebare , daca nu te deranjeaza.. , am cam vazut ce forturi mai exista , dar sunt curioasa care mai pot fi vizitate fara a avea probleme…gen unitate militara si etc.. Mersi

 • Comentariu by Aurel — 21 noiembrie 2013 @ 23:03

  Jilava e unul din forturi, mai e unul sub tutela academiei de teatru si film si la unitati militare sunt folosite mai mult pe post de depozite de armanent si altele..

Feed RSS pentru acest articol. TrackBack URL

Lasă un comentariu